طرز تهیه دمپختک گوجه ساده بدون گوشت و سیب زمینی
به گزارش دانشنامه آریایی، اگر زمان بسیار کمی دارید و در پی یک غذای بسیار ساده، آسان و در عین حال خوشمزه برای وعده ناهار یا شام می شد، دمپختک اولین گزینه ای است که باید در نظر بگیرید. این غذا با مواد اولیه راحت و در دسترس تهیه می گردد و ترکیب آن در کنار انواع ماست یا ترشی و شور بسیار لذیذ است. در این مطلب با طرز تهیه دمپختک گوجه یا همان دمی گوجه همراه شوید.
مواد لازم برای تهیه دمپختک گوجه
- گوجه فرنگی 500 گرم
- برنج 3 پیمانه
- پیاز میانه 1 عدد
- سیر 1 تا 2 حبه
- ادویه کاری 1.2 قاشق چای خوری
- زردچوبه و فلفل سیاه به میزان لازم
- نمک به میزان لازم
- روغن به میزان لازم
مراحل تهیه دمپختک گوجه
مرحله اول: شستن و خیساندن برنج
برای درست کردن دمپختک گوجه، در اولین مرحله باید برنج را آماده کنید. پس ابتدا برنج را پاک کنید و سپس 3 مرتبه با آب ولرم بشویید و هر بار آب آن را خالی کنید.
سپس برای 3 پیمانه برنج، 2.5 پیمانه آب ولرم و یک قاشق غذاخوری نمک اضافه نموده و برنج را به مدت یک تا 2 ساعت کنار بگذارید تا به اصطلاح خیسانده گردد.
مرحله دوم: پوره کردن گوجه فرنگی
برای درست کردن این غذا به حدود 500 گرم گوجه فرنگی نیاز دارید که باید خوب بشویید و پوره کنید. توجه کنید که نیازی نیست حتما از گوجه فرنگی های تازه و سالم بهره ببرید و بهتر است به سراغ گوجه فرنگی هایی بروید که در یخچال مانده و کمی له تر شده اند و برای سالاد قابل استفاده نیستند.
حالا گوجه فرنگی ها را به یاری دستگاه خردکن برقی یا به یاری رنده دستی، پوره کنید. (در صورتی که از رنده استفاده می کنید، پوست گوجه فرنگی ها را دور بریزید.)
مرحله سوم: تفت دادن پیاز و سیر
یک عدد پیاز میانه را به صورت نگینی ریز خرد کنید. قابلمه مورد نظرتان را روی حرارت قرار داده و در آن کمی روغن مایع یا جامد بریزید. صبر کنید تا روغن گرم گردد، سپس پیازها را به قابلمه اضافه نموده و تفت بدهید. بعلاوه سیر را هم به صورت ساطوری یا رنده نموده به پیازها اضافه کنید تا عطر آن بلند گردد.
مرحله چهارم: اضافه کردن پوره گوجه فرنگی
پس از اینکه پیازها طلایی شدند، گوجه فرنگی های پوره شده را به همراه کمی نمک و ادویه ها به قابلمه اضافه کنید. در این مرحله حرارت را کمی بیشتر کنید و اجازه بدهید تا گوجه فرنگی های شما به خوبی بپزند و نیمی از آب آن ها تبخیر گردد.
در این مرحله می توانید کمی کره جامد یا روغن حیوانی هم به ترکیب مواد اضافه کنید تا دمپختک گوجه شما عطر و طعم دلچسب تری پیدا کند.
مرحله پنجم: اضافه کردن برنج
پس از اینکه گوجه فرنگی های شما پختند و حجم آن ها تقریبا یک دوم شد، نوبت به اضافه کردن برنج به ترکیب مواد دمی گوجه می رسد. برنج های از قبل خیسانده را به همراه آب آن به قابلمه اضافه کنید.
حرارت را زیاد کنید تا آب موجود در قابلمه به جوش بیاید. سپس مواد را یک دور با هم مخلوط کنید تا ترکیب برنج و پیاز و گوجه ها به خوبی باهم ترکیب شوند. سپس در قابلمه را بگذارید، حرارت را کم کنید و اجازه بدهید تا دمپختک شما به مدت 45 دقیقه تا نهایتا یک ساعت بپزد و برنج آن به خوبی دم بکشد.
مرحله ششم: خارج کردن دمپختک از قابلمه و سرو آن
پس از اینکه دمپختک شما کاملا پخت و آماده شد، می توانید آن را به صورت قالبی داخل دیس برگردانید و سرو کنید. برای این کار ضروری است ابتدا با یاری یک کفگیر یا لیسک، لبه های برنج را از دیواره های قابلمه جدا و آزاد کنید. سپس دیس را روی قابلمه قرار داده و قابلمه را برگردانید تا دمپختک شما به ظرف منتقل گردد.
شما می توانید این دمپختک خوشمزه را در کنار انواع چاشنی ها مثل سالاد شیرازی، ماست و خیار یا ترشی های محبوب خودتان مثل ترشی لته شیرازی اصل سرو نموده و میل کنید.
نکات تکمیلی تهیه دمپختک گوجه
در این مطلب با ساده ترین روش برای تهیه دمپختک، یعنی طرز تهیه دمپختک گوجه یا همان دمی گوجه آشنا شدیم. البته دمپختک به روش های دیگری از جمله دمپختک با گوجه و سیب زمینی، دمپختک لپه باقالی و حتی دمپختک شیرازی معروف با هویج و عدس هم قابل تهیه است. در واقع، تفاوت این غذاها تنها در مواد اولیه ای است که به برنج ساده اضافه می گردد.
در بخش پایانی این مطلب، نکات تکمیلی برای درست کردن دمپختک گوجه را آنالیز می کنیم.
انتخاب برترین گوجه برای درست کردن دمی گوجه
برای اینکه دمپختک گوجه شما طعم و رنگ بهتری داشته باشد، توصیه می کنیم از گوجه های رسیده و گوشتی بهره ببرید. این گوجه ها آب کمتر و غلظت بیشتری دارند و باعث می شوند دمپختک شما خوش رنگ و لعاب دار گردد.
اگر گوجه گوشتی در دسترس نداشتید، بهتر است یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را در ترکیب مواد استفاده نموده و رب را به همراه پیاز داغ خود تفت بدهید تا دمپختک شما رنگ بهتری پیدا کند و برنج شما قرمز رنگ گردد.
جلوگیری از شفته شدن دمپختک گوجه
سوال بسیاری از افرادی که برای اولین بار با طرز تهیه دمپخت ساده آشنا می شوند، این است که چکار نمایند که دمپختک آن ها به اصطلاح شفته و خمیر نگردد. راز اصلی این قضیه، تفت دادن گوجه است. با این کار آب اضافی موجود در گوجه ها کشیده شده و برنج شما با آب کافی و نه بیش از میزان می پزد.
بعلاوه توجه داشته باشید که حرارت را در مرحله دم کردن دمپختک کاملا پایین بیاورید. دمپختک هرچه آرام تر دم بکشد، هم رنگ بهتری می گیرد و هم برنج وا نمی رود.
طرز تهیه دمی گوجه مجلسی؛ راز خوش عطر و بو شدن دمپختک گوجه
اصلی ترین راز برای اینکه دمپختک شما هم خوش عطر و هم خوش طعم و خوش خوراک گردد، استفاده از روغن حیوانی یا کره محلی است. شما می توانید از این ترکیب برای تفت دادن مواد بهره ببرید. بعلاوه می توانید در یک ربع پایانی پخت، یک تکه کره روی برنج قرار بدهید تا با حرارت برنج آب شده و به خورد غذا برود.
طرز تهیه دمپختک گوجه با سیب زمینی
سیب زمینی یکی از رایج ترین مواد اولیه ای است که می تواند به دمپختک شما اضافه گردد. برای اضافه کردن سیب زمینی، باید یک عدد سیب زمینی میانه را به صورت مکعبی ریز خرد کنید. سیب زمینی ها را با پیاز کمی تفت بدهید تا بوی خامی سیب زمینی ها گرفته گردد، ولی نیازی به سرخ کردن کامل آن ها نیست، زیرا پخت سیب زمینی ها در ادامه مراحل تکمیل می گردد.
سوالات متداول درباره طرز تهیه دمپختک گوجه
در این بخش به سوالات متداول و رایج شما در خصوص درست کردن دمپختک گوجه پاسخ می دهیم تا برای تهیه این غذای ساده و آسان، هیچ سوالی در ذهنتان باقی نماند.
دمپختک چیست؟
دمپختک (که به آن دم پخت هم می گویند) یکی از غذاهای سنتی ایرانی است که پایه اصلی اش برنج است. این غذا به صورت دَم پخته می گردد؛ یعنی مواد بعد از کمی تفت دادن و نیم پز شدن، همراه آب کم روی حرارت ملایم می مانند تا آرام آرام دم بکشند و کاملا جا بیفتند.
چطور دمپختک گوجه خوش رنگ با برنج قرمز درست کنم؟
استفاده از گوجه های گوشتی و رسیده، تفت دادن رب گوجه با پیاز داغ و دم کردن آهسته روی شعله کم باعث می گردد تا غذای شما خوش رنگ تر و قرمزتر گردد.
چه ادویه هایی برای درست کردن دمپختک گوجه مناسب هستند؟
زردچوبه، فلفل سیاه و کمی پودر کاری یا پاپریکا، جزو گزینه های رایج هستند. برای طعم تندتر می توانید میزان کمی فلفل قرمز هم اضافه کنید.
منبع: کتاب کاله