ارزش غذایی این نان ها از نان گندم کامل یا سبوس دار بالاتر است
به گزارش دانشنامه آریایی، متخصصان تغذیه درباره تفاوت های نان سفید و نان سبوس دار و تاثیر آن ها بر سلامتی توصیه هایی دارند.
کیت اینگرام، متخصص تغذیه در این باره می گوید: از نظر سلامتی، نان گندم کامل در مقایسه با نان سفید انتخاب بهتری است و دلیلش این است که نان گندم، فیبر بیشتر و مواد مغذی مهمی مانند سبوس و جوانه دارد. این عناصر برای هضم بهتر غذا مفیدند و سطح انرژی شما را ثابت نگه می دارند.
سایر متخصصان تغذیه نیز با اینگرام هم عقیده هستند و تاکید دارند که نان سبوس دار حاوی مواد غذایی با ارزش تری است و تاثیر کمتری بر قند خون دارد.
به بعضی محصولات مانند ماکارونی، خمیر پیتزا و برنج، سفید یا تصفیه شده گفته می گردد. به گفته کارشناسان تغذیه، نان سفید هم از جمله این محصولات است که ارزش غذایی مناسب و کافی ندارند.
نان سفید معمولا از آرد گندم تهیه می گردد البته با حذف لایه های سبوس و جوانه.
متخصصان می گویند: این فرآیندِ تصفیه در نهایت فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی موجود در غلات کامل را از بین می برد. نان سفید فیبر رژیمی کمی دارد و بعلاوه فاقد طیف کاملی از مواد مغذی موجود در نان گندم است و می تواند سریع تر قند خون را افزایش دهد.
یک وعده معمولی نان سفید در حد یک تکه، حدود 70 تا 80 کالری و کمتر از یک گرم فیبر، ویتامین و مواد معدنی دارد؛ بنابراین اگر در پی تهیه یک ساندویچ سالم هستید، ظاهرا باید سراغ نان سبوس دار بروید.
اینگرام ادعا می نماید: انتخاب سالم تر، نان گندم کامل است که از غلات کامل از جمله سبوس و جوانه تهیه می گردد. بدین ترتیب محتوای فیبر بالاتر و مواد مغذی بیشتری دارد.
به گفته اینگرام، یک وعده استاندارد نان سبوس دار در حد یک تکه، تقریبا 80 تا 100 کالری، حدود دو تا سه گرم فیبر، ویتامین و مواد معدنی بیشتری در مقایسه با نان سفید دارد.
متخصصان می گویند: نان سبوس دار علاوه بر تامین فیبر، ویتامین های بیشتری نظیر ویتامین های گروه ب و مواد معدنی مانند منیزیم و روی و بعلاوه ترکیبات گیاهی حمایت نماینده دارد.
آن ها تاکید می نمایند: محتوای فیبر موجود در نان سبوس دار به هضم بهتر، تثبیت سطح قند خون و بهبود سلامت قلب یاری می نماید.
هنگام انتخاب نان در پی برچسب 100 درصد گندم کامل یا غلات کامل باشید و تا حد امکان از خرید نانی با برچسب نان گندم یا آرد گندم غنی شده صرفنظر کنید، زیرا این عبارت ها اغلب نشان دهنده غلات تصفیه شده است.
آیا نان سالم دیگری برای انتخاب داریم؟
ظاهرا احتیاجی نیست نان های مغذی خود را فقط به نان گندم کامل یا سبوس دار محدود کنید، نان چند غله، نان دانه جوانه زده، نان چاودار و نان خمیر ترش هم گزینه های دیگر محسوب می شوند.
برای افرادی که به گلوتن حساس هستند یا آلرژی دارند هم انتخاب هایی وجود دارد.
متخصصان می گویند: نان بدون گلوتن تهیه شده از غلات کامل مانند برنج قهوه ای، کینوآ یا جو دوسر، گزینه های خوبی برای این افراد هستند.
نان های بدون گلوتن از نظر تغذیه متفاوتند، اما به طور کلی در هر برش، 90 تا 120 کالری و یک تا دو گرم فیبر دارند.
نان جو دوسر که از آرد جو دوسر یا جو کامل تهیه می گردد و سرشار از فیبر و مناسب هضم است در هر برش، تقریبا 70 تا 90 کالری و دو تا سه گرم فیبر دارد.
کارشناسان تغذیه تاکید می نمایند که احتیاج های تغذیه ای افراد فرق دارد و مشورت با یک متخصص مراقبت های بهداشتی یا متخصص تغذیه برای مشاوره شخصی در این زمینه لازم است.
منبع: بهداشت نیوز
منبع: فرارو