محبوب ترین انواع نمک پخت و پز در آشپزخانه
به گزارش دانشنامه آریایی، برخلاف تصور بسیاری از افراد، طیف گسترده ای از انواع نمک پخت و پز وجود دارد که ما می توانیم متناسب با نوع خوراکی و شرایط جسمانی خود، یکی از انواع نمک پخت و پز را جهت طعم دارکردن غذا انتخاب کنیم.
اگر شما هم تابه حال نامی از انواع نمک پخت و پز به گوشتان نخورده است یا به تفاوت بین آن ها واقف نیستید، معلوم می شود که سابقه ای درخشان در پخت غذاهای شور یا بی نمک دارید. فقط امیدواریم شانس آورده باشید و همسرتان یکی شبیه به مهران مدیری در سریال شوخی کردم باشد که شوری و بی نمکی غذا را با هنرمندی تمام، مورد اغماض قرار دهد!
اگر دوست دارید تحولی اساسی به دستپخت خود دهید، در ادامه با ما همراه باشید تا ضمن آشنایی با انواع نمک پخت و پز، کاربرد هر یک را در آشپزی بیشتر یاد بگیرید.
نمک چیست؟
نمک را باید پادشاه ادویه ها دانست که طعمی جادویی به غذاها می بخشد. قدیمی ترها معتقد بودند نمک عنصری خارق العاده در جهان است که آمده تا غذای غارنشینی را برای ما به خوراکی حماسی و شگفت انگیز تبدیل کند.
اما اگر بخواهیم تعریفی علمی از نمک ارائه دهیم باید بگوییم که نمک ترکیب شیمیایی کلریدسدیم است که مغز ما برای ارسال تکانه های عصبی به بدن، شدیدا به آن نیازمند است. بنابراین در کنار کاربرد نمک برای آشپزی، باید به خواص درمانی آن هم توجه کنیم تا گزینه ای مناسب از انواع نمک پخت و پز را در آشپزخانه خود داشته باشیم.
انواع نمک پخت و پز
نمک ماده ای سودمند و پرکاربرد در جهان است که بیشترین نقش را در آشپزی دارد. برای کسانی که دستی در آشپزی دارند و عاشق تجربه کردن طعم های مختلف غذا از سنتی تا نوع کلاسیک و مدرن آن هستند، آشنایی با انواع نمک پخت و پز از واجبات است.
ترکیب شیمیایی انواع مختلف نمک پخت و پز یکسان است؛ چیزی که منجر به تمایز آن ها با هم می شود، نوع بافت و تاثیر هر کدام بر مزه غذاهاست. ما در ادامه به معرفی و کاربرد هر یک از انواع نمک می پردازیم.
نمک کوشر
طعم خالص نمک را در نمک کوشر تجربه خواهید کرد. نمک کوشر اولین بار به واسطه قدرتی که در بیرون کشیدن خون از گوشت داشت، شناخته شد و به دلیل همین توانایی، امروزه پرکاربردترین نوع نمک در بین سرآشپزان حرفه ای برای طعم دارکردن گوشت است.
این نوع نمک ساختاری درشت دارد و ریختن و پاشیدن آن روی غذا کاری بسیار آسان و راحت است. شوری نمک کوشر از نوع معمولی نمک کمی بیشتر است؛ بنابراین به هنگام استفاده از این نوع نمک در غذا، حواستان را کاملا جمع کنید.
نمک دانه درشت
همان طور که از نام این نمک معین است، نمک دانه درشت را باید دارای ساختاری درشت دانست که استفاده از آن در طبخ غذا توصیه نمی شود. بهترین کاربرد این نوع نمک در مزه دارکردن غذاهایی مانند ماهی و میگو یا استفاده از آن در خشک کردن سبزی ها و میوه هاست.
دور از انصاف است اگر از نمک دانه درشت صحبت کنیم و به خواص معجزه آسای آن در درمان اشاره نکنیم. بیشترین تاثیر درمانی این نوع نمک را باید در موارد زیر دانست:
- از بین بردن سلول های مرده پوست بدن
- خاصیت روشن کنندگی پوست بدن
- ایجاد تعادل در میزان چربی موجود در پوست
- حذف سموم و میکروب از پوست بدن
- از بین بردن شوره سر
- تسکین درد گلو
- بهبود دردهای مزمن در ناحیه کتف و شکم
- افزایش پروتئین بدن و بهبود عملکرد سیستم عصبی
نمک پولکی
یکی از انواع نمک پخت و پز، نمک پولکی است که در بین آشپزان به کریستال های شگفت انگیز معروفیت دارد. از نمک پولکی بیشتر برای تزئین غذا یا افزودن آن به تکه های ترش خمیرمایه استفاده می شود. اگر در لحظات نهایی پخت غذا متوجه شدید غذایتان طعم خوش نمک را به خود نگرفته است، کافی ست میزانی نمک پولکی به آن بیفزایید تا برای همیشه دستپختتان را در فکر افراد ماندگار کنید.
نمک ید دار
از دیگر انواع نمک پخت و پز، نمک ید دار است که به تنهایی میزان ید ضروری بدن را تامین می کند. حتما می دانید که اگر ید مورد نیاز بدنتان تامین نشود، مسائلی نظیر گواتر گریبان گیرتان خواهد شد. بنابراین در قفسه ادویه های خود همیشه میزانی نمک یددار را نگهداری کنید تا در مرحله آخر طبخ مواد خوراکی، میزانی از آن را به غذا بیفزایید.
نمک صورتی
از شگفتی های نمک صورتی این است که با ارتقاءدادن ظرفیت روده، فرآیند جذب مواد مغذی موجود در خوراکی ها را به شکل موثری مدیریت می کند. این نوع نمک بیشتر از این که غذا را شور کند، به دلیل بهره مندی از 80 نوع ماده معدنی، غذایی با طعم تازه به شما ارائه می دهد. از این نوع نمک می توانید برای نگهداری از مواد غذایی خود هم استفاده کنید.
نمک سفره
یکی دیگر از انواع نمک پخت و پز، نمک سفره است؛ نمکی که به صورت اختصاصی برای ریختن در نمکدان های خانه و قرارگفتن در سفره غذا طراحی و تولید می شود. اگر هوس کردید نانی خانگی را در سفره غذای خود داشته باشید، از نمک سفره می توانید در تهیه این نان خوشمزه، استفاده کنید.
نمک سفره ضمن افزایش حالت کشسانی خمیر، طعمی جادویی به آن می بخشد. در میان انواع نمک پخت و پز، نمک سفره بهترین انتخاب برای طعم دارکردن سس های لذیذ خانگی ست.
روش تشخیص نمک سالم
انواع نمک پخت و پز، به سرآشپز برای ایجاد طعم های جادویی در غذا آزادی عمل بیشتری می دهد. انتخاب یک نوع نمک به عنوان چاشنی سالم، تقریبا غیرممکن است. اگرچه نمک ها دارای فرمول شیمیایی یکسانی هستند؛ اما این که چگونه و در کجا تولید می شوند، تاثیر زیادی بر بافت، مزه، خواص درمانی و میزان مواد معدنی موجود در آن ها خواهد داشت.
سالم بودن نوع نمک را ابتدا شرایط جسمانی ما و سپس نوع غذایی که مصرف می کنیم معین می کند. ذکر این نکته حائز اهمیت است که زیاده روی در مصرف نمک مانند هر خوراکی دیگری پیامدها و خسارت های جبران ناپذیری برای بدن در پی خواهد داشت. بنابراین بهتر است معیار سالم بودن نمک را میزان مصرف آن قرار دهیم.
عوارض خوردن زیاد نمک
حالا که صحبت از انتخاب سالم ترین نوع نمک شد، بد نیست نگاهی به عوارض و پیامدهای بلندمدت مصرف زیاد نمک داشته باشیم تا در مصرف این مروارید سفید، نهایت دقت و وسواس را به خرج دهیم.
- افزایش فشار خون
- احساس تشنگی مداوم
- اختلال در عملکرد کلیه
- حبس مایعات در بدن
- مسائل معده نظیر نفخ و تورم
- پوکی استخوان
- افزایش خشکی پوست
کلام آخر
لذت خوردن غذاهای لذیذ و دلچسب را باید مرهون چاشنی ای به نام نمک باشیم که اگر نبود، از چشیدن طعم اصیل و بی نظیر مواد خوراکی برای همیشه محروم می ماندیم. نمک ها انواع مختلفی دارند که تفاوت آن ها را می توان در تاثیرشان بر مزه غذا کاملا احساس کرد. تفاوت ها به همین جا هم ختم نمی شود، خواص درمانی مختلف و برخورداری از مواد معدنی متنوع از دیگر آثار تمایز نمک ها با هم است.
ما در این مقاله تلاش کردیم تا با معرفی انواع نمک پخت و پز، شما را در داشتن آشپزی لذت بخش همراهی کنیم. شما برای طعم دارکردن غذاها از کدام نوع نمک بیشتر استفاده می کنید؟
منبع: اسنپ مارکت