آیا همواره وای فای 5 گیگاهرتز بهتر از 2.4 گیگاهرتز است؟گیگاهرتز و سرعت شبکه
به گزارش دانشنامه آریایی، همان طور که می دانید شبکه های بی سیم وای فای از دو فرکانس رادیویی 2.4 گیگاهرتز و 5 گیگاهرتز برای ارسال و دریافت اطلاعات استفاده می نمایند. هریک از این دو فرکانس مزایا و معایبی دارند و از یک پهنای باند و تعدادی کانال رادیویی سود می برد. آیا واقعا آن طور که همه تصور می نمایند، فرکانس 5 گیگاهرتز بهتر از فرکانس 2.4 گیگاهرتز است؟
تقریبا تمامی روترهای بی سیم از فرکانس 2.4 گیگاهرتز استفاده می نمایند ولی بعضی از روترهای بی سیم تازه دارای فرکانس 5 گیگاهرتز هم هستند که به روترهای دو بانده مشهوراند. یعنی هم فرکانس 2.4 گیگاهرتز و هم فرکانس 5 گیگاهرتز را پشتیبانی می نمایند.
تک بانده یا دو بانده بودن روتر ربطی به استاندارد وای فای ندارد و بعضی از روترهای دوبانده فقط از استاندارد 802.11n پشتیبانی می نمایند. البته، غالب روترهای بی سیم دوبانده معرفی شده در سال های اخیر از استاندارد 802.11n و 802.11ac سود می برند.
در ادامه می خواهیم نگاهی دقیق تر به معینات و مزایای هر دو فرکانس بیندازیم و یک بار برای همواره تکلیف خودمان را با هر دو فرکانس روشن کنیم.
گیگاهرتز و سرعت شبکه
محدوده رادیویی گیگاهرتز (GHz) تنها بخشی از سرعت یک شبکه بی سیم را معین می نماید و این طور نیست که هرچه بالاتر باشد؛ سرعت شبکه بیشتر است. برای مثال، در استاندارد بسیار قدیمی 802.11a هم از فرکانس 5 گیگاهرتز پشتیبانی و استفاده شده است ولی حداکثر سرعت 54 مگابیت بر ثانیه است که با حداکثر سرعت استاندارد 802.11g روی فرکانس 2.4 گیگاهرتز برابر می نماید.
روی فرکانس 5 گیگاهرتز می توان سرعت انتقال اطلاعات بیشتری داشته به شرط اینکه فناوری ها و توان انرژی برای انتقال اطلاعات روی فرکانس ها و پهنای باند بالاتر وجود داشته باشد و صرفا استفاده از این فرکانس با افزایش سرعت همراه نیست.
لیست استانداردهای وای فای و پشتیبانی از فرکانس های رادیویی 2.4 و 5 گیگاهرتز
در گذشته، بعضی از روترها در استاندارد 802.11g سعی می کردند روی فرکانس 2.4 گیگاهرتز از دو لینک ارسال و دریافت اطلاعات استفاده نمایند و در نتیجه سرعت وای فای به مرز 108 مگابیت می رسید در حالی که سرعت روترهای 802.11a با فرکانس 5 گیگاهرتز هنوز 54 مگابیت بود.
در حال حاضر؛ هر دو استاندارد 802.11n و 802.11ac می توانند روی فرکانس 5 گیگاهرتز سرعت وای فای بیشتری را به نمایش بگذارند و از این نظر این فرکانس بهتر از 2.4 گیگاهرتز است.
دستگاه هایی که احتیاج به سرعت وای فای بیشتر دارند یا ترافیک شبکه بسیار بالایی فراوری می نمایند؛ مانند کنسول های بازی یا پی سی های بازی و دستگاه های مالتی مدیا؛ روی فرکانس 5 گیگاهرتز می توانند سرعت بیشتری داشته باشند و از لینک های پایدارتری سود ببرند.
برنده: فرکانس 5 گیگاهرتز
گیگاهرتز و محدوده پوشش دهی وای فای
قاعده کلی این طور است که فرکانس های سطح بالاتر؛ محدوده پوشش دهی کمتری دارند یا قدرت کمتری خواهند داشت. قدرت سیگنال های 5 گیگاهرتز از 2.4 گیگاهرتز کمتر است و قدرت سیگنال های 60 گیگاهرتز از 5 گیگاهرتز کمتر است. فرکانس 60 گیگاهرتز در استاندارد 802.11ad استفاده می گردد و به همین علت می گویند فقط بردی چند متری دارند.
لیست کانال های رادیویی فرکانس 2.4 گیگاهرتز
فرکانس های 5 گیگاهرتزی هم غالب اوقات نمی توانند از یک جسم سخت مانند دیوار عبور نمایند ولی فرکانس 2.4 گیگاهرتز به راحتی می تواند از چندین دیوار عبور کند. به همین علت؛ در طی سالیان درازی فقط از فرکانس 2.4 گیگاهرتز برای وای فای پشتیبانی می شد. اما امروزه؛ فناوری ها و استاندارد 802.11ac به یاری فرکانس 5 گیگاهرتز آمده اند و مقداری محدوده پوشش دهی و قدرت سیگنال هایش را بیشتر کردند.
برنده: فرکانس 2.4 گیگاهرتز
گیگاهرتز و رابط شبکه
مشکل فرکانس 2.4 گیگاهرتز این است که دیگر اشباع شده است. روترهای بی سیم، کارت های شبکه، انواع دستگاه های مجهز به وای فای مانند تلویزیون، پخش نماینده، کنسول بازی، دستگاه های اینترنت اشیا و چیزهایی مانند تلفن های بی سیم و کنترلرهای راه دور گاراژها و پارکینگ ها روی فرکانس 2.4 گیگاهرتز فعال هستند.
لیست کانال های رادیویی فرکانس 5 گیگاهرتز
بنابراین؛ باید گفت دیگر این فرکانس جای خالی ندارد و غالبا با تداخل و هم پوشانی امواج رادیویی روی باندهای فرکانسی مختلف این شبکه روبرو هستیم. اما فرکانس 5 گیگاهرتز ابدا چنین محدودیتی ندارد. فرکانس 2.4 گیگاهرتز فقط 13 کانال رادیویی برای استفاده در اختیار کاربران می گذارد ولی فرکانس 5 گیگاهرتز حدود 24 فرکانس دارد و تعداد بسیار کمی دستگاه روی آن ها فعال هستند. بنابراین؛ فرکانس 5 گیگاهرتز خلوت تر و بهتر است.
برنده: فرکانس 5 گیگاهرتز
گیگاهرتز و هزینه
بعضی افراد تصور می نمایند فرکانس 5 گیگاهرتز به روزتر و تازهتر است اما این تصور اشتباه است و سالیان درازی است که هر دو فرکانس 2.4 گیگاهرتز و 5 گیگاهرتز روی وای فای در دسترس هستند. اما در سال های اخیر فناوری ها و استانداردهای 802.11n و 802.11ac روی فرکانس 5 گیگاهرتز فعال شده اند و روترهای بی سیم مبتنی بر این استانداردها و فرکانس روانه بازار شده است که در نتیجه آن فرکانس 5 گیگاهرتز رونق گرفت.
همان طور که می دانید؛ روترهای مبتنی بر فرکانس 5 گیگاهرتز که غالبا دو بانده هم هستند؛ از روترهای فرکانس 2.4 گیگاهرتز گران قیمت تر هستند. چون تازهتر بوده و از استاندارد و فناوری های به روزتری سود می برند.
بنابراین؛ اگر می خواهید از فرکانس 5 گیگاهرتز بهره ببرید؛ باید هزینه بیشتری بپردازید.
برنده: فرکانس 2.4 گیگاهرتز
نتیجه گیری
مقایسه بالا به ما می گوید که هر دو فرکانس 2.4 گیگاهرتز و 5 گیگاهرتز مزایا و معایبی ندارند و نمی گردد این فرکانس ها را به تنهایی با یکدیگر مقایسه و رای به رجحان فرکانس 5 گیگاهرتز داد. اما در روترهای دو بانده و سه بانده امروزی؛ می توان با یاری فرکانس 5 گیگاهرتز به سرعت و قدرت بیشتری روی وای فای دست یافت و محدوده پوشش دهی وسیع تری نسبت به فرکانس 2.4 گیگاهرتز به دست آورد.
حرف آخر ما این است که خرید یک روتر دو بانده و استفاده از فرکانس 5 گیگاهرتز براساس احتیاج و نوع کاربری شما می تواند بهتر است. البته، باید تنظیمات روترهای دوبانده به درستی انجام گردد.
منبع: شبکه چی