طرز تهیه اریشتَ آشی؛ آش معروف اردبیل
به گزارش دانشنامه آریایی، در میان آش های خوشمزه ای که بدون سبزی طبخ می گردد؛ اریشت آشی جزو محبوب ترین هایی است که با داشتن مواد لازم پرخاصیت، می تواند به عنوان یک غذای مقوی برای رده های مختلف سنی، پیشنهاد داده گردد.
اریشتَ آشی در مراسم های مختلفی مانند رفتن حج، ایام فاطمیه یا سربازی رفتن پسران پخته می گردد. این آش خوشمزه با انواع میوه های خشک درست شده و رشته هم دارد.
در میان آش های خوشمزه ای که بدون سبزی طبخ می گردد، اریشت آشی جزو محبوب ترین هایی است که با داشتن مواد لازم پرخاصیت، می تواند به عنوان یک غذای مقوی برای رده های مختلف سنی، پیشنهاد داده گردد. اگر علاقه مند به تنوع غذایی هستید و مایلید یک آش تازه و لذیذ برای وعده نهار یا ... آماده کنید، همراه ما در بخش آموزش آشپزی، دستور تهیه اریشت آشی اردبیل را پیش ببرید.
مواد لازم:
حبوبات پخته (نخود، لوبیاقرمز، عدس، لوبیا سفید) از هرکدام 1 پیمانه
رشته آش یک بستهروغن به اندازه لازم
رب به اندازه لازم
نمک و زرد چوبه به اندازه لازم
آلبالو خشک یا تازه با فریز شده 3 چهارم پیمانه
ذغال اخته خشک یا فریز شده یا تازه 1 چهارم پیمانه
گوجه سبز تازه یا فریزشده یا خشک 5 یا 8 عدد
آلو بخارا 8 عدد
برگه زردآلو قیصی 10 عدد
نعناداغ و پیاز داغ (برای تزیین) به اندازه لازم
طرز تهیه:
ابتدا قابلمه مورد نظر خود را برای تهیه آش روی گاز بگذارید. ابتدا اندازهی آب را بجوشانید، برای طعمی دهی بیشتر می توانید اگر آب گوشت و یا قلم در اختیار دارید، بهره ببرید.
در مرحله بعد و پس از اینکه آب به جوش آمد گوجه سبز، ذغال اخته، آلبالو را که از قبل شسته و تمیز نموده اید را به آن اضافه کنید. بعد از مدتی که کمی میوه های خشک تان نرم شدند و کمی پختند، به سراغ حبوبات بروید.
حبوبات اریشت آشی را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن ها را عوض کنید. خیس کردن حبوبات چند ساعت قبل از پخت آش نیز امکان دارد. برای راحتی کار می توانید حبوبات را از قبل بپزید، ولی توجه داشته باشید که سرعت پخت عدس بیشتر از بقیه حبوبات است.
می توانید حبوبات دیگر را مثل نخود، لوبیا قرمز و لوبیا سفید را از قبل جدا جدا، نیم پز کنید، سپس به آش اضافه کنید. به همراه اضافه کردن حبوبات نیم پز شده، عدس های خام را نیز به مواد آش اضافه کنید.
در این مرحله از پخت آش، رشته ها را از وسط به دو نیم تقسیم کنید و به دیگر مواد آش اضافه کنید. با یک ملاقه آغاز به همزدن آش کنید تا رشته ها به یکدیگر نچسبند.
کمی روغن به همراه زردچوبه و نمک و رب به مواد آش اضافه کنید، اندازه این مواد بسته به نوع علاقه شما است، ولی سعی کنید این مواد را بخصوص نمک را به چشیدن کم و زیاد کنید.
پیازهارا خلالی خرد کنید و با کمی نمک و زردچوبه سوخاری کنید. نعنا را نیز در یک تابه با کمی زرد چوبه و روغن سرخ کنید.
بعد از این که آش شما به طور کامل جا افتاد. آش را در ظرفی که می خواهید سرو کنید، بریزید و روی آن را با نعنا داغ و پیاز داغ تهیه شده تزئین کنید. از مواد دیگری مثل زرشک، خلال بادام و یا پسته نیز برای تزئین استفاده می گردد.
طرز تهیه:
این آش با هیچ سبزی پخته نمی گردد.
برای طعم دهی بیشتر با توجه به علاقه خود می توانید از گوشت قلقلی های کوچک بهره ببرید.
برای تهیه گوشت قلقلی ابتدا اندازه دلخواهتان گوشت چرخ نموده را به همراه کمی فلفل، نمک و نعنا خشک ترکیب کنید و آن ها را تبدیل به گوشت قلقلی های ریز کنید و در یک تابه با کمی روغن سرخ کنید، گوشت قلقلی های آماده شده تان را می توانید همراه با حبوبات به مواد آش اضافه کنید.
اگر تجربه پختن آش رشته را داشته باشید، می دانید که اندازه رشته را باید به صورت چشمی تنظیم کرد.
با اضافه کردن چند قاشق زعفران دم نموده می توانید رنگ و لعاب بهتری به آش رشته محلی تان بدهید. این کار برای جلوگیری از نفخ هم بسیار خوب است.
نکات تکمیلی:
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 30 دقیقه است.
زمان پخت و انتظار آن در حدود 1 ساعت است.
اریشت آشی را می توانید در وعده نهار، شام و پیش غذا سرو کنید.
این آش را می توان در ماه رمضان به عنوان افطار میل کرد.
توجه نمایید اندازه مواد اولیه و دستور تهیه برای 10 نفر مناسب است.
منبع: گردشبان