نحوه سرمایه گذاری NFT؛ نکاتی که باید بدانید
به گزارش دانشنامه آریایی، در دنیای امروز که تکنولوژی با سرعتی سرسام آور در حال پیشرفت است، مفاهیمی مانند NFT دیگر تنها یک واژه عجیب و غریب نیستند، بلکه به بخشی از سرمایه گذاری های جدی و پرسود تبدیل شده اند. اگر تا همین چند سال پیش کسی می گفت می گردد یک تصویر دیجیتالی یا یک فایل صوتی را به قیمت میلیون ها دلار فروخت، شاید آن را به شوخی می گرفتیم. اما امروز دنیای NFTها نه تنها واقعیت دارد، بلکه تبدیل به بستری برای رشد ثروت و خلق فرصت های مالی نوین شده است. در این مطلب قصد داریم با زبانی ساده و کاربردی، به آنالیز نحوه سرمایه گذاری در NFT بپردازیم؛ از انتخاب پروژه های مناسب گرفته تا راه های مدیریت ریسک و تشخیص فرصت های طلایی. اگر شما هم به دنبال ورود به یکی از هیجان انگیزترین حوزه های سرمایه گذاری دیجیتال هستید، اطلاعات موجود در ادامه مقاله نحوه سرمایه گذاری در NFT احتمالا برای شما مفید و کاربردی خواهد بود.

توکن های غیرقابل تعویض (NFTs) دارایی هایی هستند که روی یک بلاک چین با کدهای منحصر به فرد رمزگذاری شده اند که باعث تمایز یکی از دیگری می گردد و به خریدار حقوق خاصی می دهد. NFTها غیرقابل تعویض نامیده می شوند؛ چرا که نمی توان آنها را به ارزش یکسان تعویض یا مبادله کرد و به زبان بسیار ساده تر، هر NFT یک ماهیت منحصر به فرد دارد.
خرید و فروش NFTها می تواند به نظر پیچیده بیاید، اما زمانی که یک نمای کلی از مراحل نحوه سرمایه گذاری در NFT داشته باشید و از برترین صرافی ها و برنامه های رمزارز بهره ببرید، بسیار آسان تر می گردد. مهم تر از همه، آشنایی با این فرآیند می تواند به شما یاری کند تا کلاهبرداری های احتمالی را شناسایی و از آنها پرهیز کنید. برای مثال، صندوق NFT به عنوان یک گزینه برای سرمایه گذاری NFT در نگاه اول یک روش سودآور آسان است، اما به شدت می تواند خطرناک باشد که در مطلب صندوق NFT چیست به طور کامل به این مقوله پرداخته ایم.
در ادامه این پست قصد داریم نحوه سرمایه گذاری NFT را به زبان ساده شرح دهیم؛ یعنی چگونه باید یک NFT را بخرید و سپس چگونه باید همان NFT را به فروش برسانید تا به یک سود دلاری دست پیدا کنید. اگر قصد دارید به طور کامل درباره ابعاد و زوایا NFTها اطلاعات کاملی را به دست بیاورید، مقاله ان اف تی چیست را از دست ندهید؛ چرا که در ادامه صرفا بعضی از مفاهیم مهم و پایه ای را شرح می دهیم.
انواع NFT
توکن های غیرقابل تعویض (NFTها) در اشکال و انواع مختلفی وجود دارند. آن ها می توانند نمایان گر آواتارهای سفارشی، آثار هنری، املاک و حتی مستغلات باشند. با این اوصاف، هر چیزی را می توان به صورت دیجیتالی به عنوان ان اف تی به فروش رساند. این موارد محبوب ترین انواع NFT در حوزه های مختلف هستند:
- هنرهای دیجیتال
- لحظات ورزشی، موسیقی، دانشگاه و کلکسیون های مد
- دارایی های دنیای واقعی که مالکیت آن ها با نماد توکن ها در یک بلاکچین نشان داده می گردد
- نام های دامنه
- مجوزها و گواهینامه ها
- حق اختراع
- بلیط ها و مدرک حضور
- اسناد
NFTها یک تغییر محسوس در نحوه حفظ حقوق خالقان هنرمندان، ارتباط با مخاطبان و درآمدزایی از محصولات خود را ارائه می دهند؛ چرا که آن ها در بلاکچین های غیرمتمرکز وجود دارند، واسطه ها حذف می شوند و تراکنش ها ساده تر می شوند.
NFT از کجا بخریم؟
بازارهای متنوعی به صورت آنلاین وجود دارند، از پلتفرم های تجارت الکترونیک که می توانید کالاهایی مانند آمازون را بخرید تا بازارهای شغلی برای استخدام خدمات مانند Indeed. صنعت بلاکچین بعلاوه بازارهایی دارد، مانند صرافی های ارز دیجیتال، که می توانید ارزها یا توکن های کریپتو را خرید و فروش کنید. بازارهای NFT که تازهتر از صرافی های کریپتو هستند، به طور خاص برای احتیاجهای هواداران NFT طراحی شده اند.
بازارهای NFT پلتفرم های آنلاین بلاکچینی هستند که ترید توکن های غیرقابل تعویض را میان طرفین تسهیل می نمایند. قبل از ایجاد بازارهای NFT، اتصال خریداران و فروشندگان سخت بود. عدم وجود یک پلتفرم متمرکز هواداران علاقه مند را ترغیب کرد تا نخستین بازار NFT را طراحی نمایند تا یک بستر شبکه ای را برای هزاران خالق، سرمایه گذار و معامله گر فراهم نمایند.
مثال هایی از برترین سایت های NFT
بازارهای NFT انواع مختلفی دارند. با این حال، همه آنها یک ویژگی مشترک دارند: ویژگی فهرست کردن NFT آنها. کاربران می توانند یک NFT را به صورت قیمت ثابت (Fixed-Price) یا در حراج (Auction) خریداری نمایند. فراتر از نحوه خرید NFT به وسیله افراد، تفاوت اصلی در میان بازارهای NFT نوع ان اف تی های ارائه شده، هزینه های دریافتی و نحوه عملکرد پلتفرم های آنها است.
در ادامه مطلب نحوه سرمایه گذاری NFT بعضی از بازارهای محبوب NFT را معرفی می کنیم:
اوپن سی (OpenSea)
با شعار بزرگترین و اولین بازار NFT در دنیا، اوپن سی مجموعه ای از NFTها را در دسته های مختلفی را مانند هنر دیجیتال، کلکسیون ها، نام های دامنه، عکاسی، موسیقی، کاربرد، کارت های تجاری و دنیای مجازی ارائه می دهد. اوپن سی عمدتا بر پایه بلاکچین اتریوم عمل می نماید، اما با بلاکچین های زیر نیز سازگار است:
- پالیگان (Polygon)
- آوالانچ (Avalanche)
- سولانا (Solana)
- کلایتن (Klaytn)
- آربیتروم (Arbitrum)
- اوپتیمیسم (Optimism)
- زورا (Zora)
- بلست (Blast)
- سِی (Sei)
- بیس (Base)
این پلتفرم NFT همتا به همتا در تراکنش های ثانویه 2.5 درصد تراکنش می گیرد. برای عرضه های اولیه در توکن های تازه، هزینه ها از 2.5 تا 10 درصد متغیر است.
مجیک ادن (Magic Eden)
مجیک ادن پلتفرم خود را به عنوان یک بازار NFT آماده Web3 روی بلاکچین سولانا توصیف می نماید. این پلتفرم به صورت متمرکز بر جامعه عمل می نماید و به کاربران با توکن های Magic Ticket پاداش می دهد که برای دسترسی به MagicDAO استفاده می شوند. مجیک ادن هزاران مجموعه NFT دارد و هیچ هزینه ای برای فهرست کردن و هزینه های تراکنش که بسته به شرایط فرق دارد، دریافت نمی نماید.
راریبل (Rarible)
راریبل یک بازار NFT متمرکز بر جامعه محسوب می گردد که قابلیت تعامل بین بلاک چین های اتریوم، سولانا، تزوز، IMX و پالیگان را فراهم می نماید. راریبل مجموعه ای متنوع از کلکسیون های NFT را ارائه می دهد و دارندگان RARI به DAO راریبل دسترسی دارند که حقوق حکمرانی در پروژه را به آن ها می دهد.
راریبل از ساختار هزینه معکوس استفاده می نماید و برای قیمت های پایین تر تراکنش بیشتری را دریافت می نماید:
- بالای 4000 دلار: 0.5 درصد به ازای هر سمت معامله (خریدار و فروشنده)
- 2000 الی 4000 دلار: 1 درصد به ازای هر سمت معامله
- 400 تا 2000 دلار: 2.5 درصد به ازای هر سمت معامله
- 100 الی 400 دلار: 5 درصد به ازای هر سمت معامله
- 0 تا 100 دلار: 7.5 درصد به ازای هر سمت معامله
بایننس NFT (Binance NFT)
پلتفرم NFT بایننس در سال 2021 برای اتحاد هنرمندان، خالقان و علاقه مندان به رمز ارزها در یک پلتفرم امن، قابل اعتماد و متنوع راه اندازی شد. این پلتفرم به مشتریان بازار NFT، رویدادها و جعبه های مرموز را ارائه می دهد. این پلتفرم کارمزد ثابت تراکنش 1 درصد را دریافت می نماید. ممکن است شما کارمزدهای پلتفرم های ثالث زیر را بپردازید:
- کارمزد گس: اگر NFT که می خرید از پلتفرم دیگری باشد.
- کارمزد پلتفرم: کارمزد 1 درصد اگر شما یک NFT را در بایننس بفروشید.
- کارمزد حقوق نام گذاری: کارمزد برای فروشندگان NFT
هزینه های خاص بایننس که ممکن است متحمل شوید:
- هزینه پلتفرم: هزینه 1 درصد برای استفاده از بایننس
- هزینه های حقوق نام (رویالتی ها): به وسیله فروشندگان به خالقان NFT پرداخت می گردد، اگر فروشنده خالق نباشد.
- هزینه های واریز: هزینه ای برای واریز یک NFT به بازار برای فروش (این هزینه ها در واقع هزینه های تراکنش شبکه را پرداخت می نماید)
- هزینه های برداشت: هزینه های گس پرداخت شده به شرکت نمایندگان شبکه برای تایید تراکنش
- هزینه های سوزاندن: اگر یک NFT را حذف کنید (به ماینرها به عنوان هزینه های شبکه پرداخت می گردد)
ممکن است هزینه های استخراج NFT را در بایننس متحمل شوید برای:
- هزینه های ضرب کردن (Mint): اگر یک NFT بسازید، هزینه بر اساس شبکه ای که روی آن ایجاد می کنید معین می گردد.
- هزینه های استقرار قرارداد هوشمند: قراردادهای هوشمند به طور اتوماتیک برای NFTهای شما ایجاد می شوند که به هزینه های گس احتیاج دارند.
- هزینه های حذف یک مجموعه: اگر یک مجموعه NFT ایجاد کنید، 0.5 واحد اتریوم یا 1 واحد BNB باید بپردازید.
وب سایت های نیچ یا یک حوزه خاص (Niche Marketplaces)
به طور کلی وب سایت های زیادی وجود دارند که تنها یک نیچ یا حوزه خاص را پشتیبانی می نمایند. برای مثال، پلتفرم NBA Top Shot به وسیله سازمان بسکتبال ملی ایجاد و مدیریت شده و به عنوان یک بازار بسیار خوب ان اف تی برای هواداران بسکتبال شناخته شده است. این پلتفرم به کاربران اجازه می دهد تا کالاهای دیجیتال رسمی NBA و WNBA را بخرند یا بفروشند. بعلاوه فرصت هایی را برای کسب پاداش به وسیله چالش ها نیز فراهم می نماید. برای هر معامله، از فروشندگان 5 درصد هزینه دریافت می گردد.
مشابه به NBA Top Shot، یک بازار دیگر به نام NFL All Day نیز یک بازار ان اف تی دیگر برای ورزشکاران حرفه ای تلقی می گردد که به وسیله لیگ فوتبال ملی آمریکا ایجاد شده و مالکیت آن را در اختیار دارد. هزینه های معمول شبکه بلاکچین برای این پلتفرم نیز وجود دارد، اما تنها هزینه ای که دریافت می گردد، هزینه برداشت به اندازه 8 دلار و هزینه های تراکنش های خارجی است.
نحوه ثبت نام حساب کاربری برای خرید و فروش NFT
شما احتیاج دارید که یک حساب کاربری در یک بازار NFT را راه اندازی کنید تا بتوانید هر NFT را ضرب، خریداری یا بفروشید. پس از انتخاب بازار NFT مورد نظر خود، در آنجا ثبت نام نموده و یک حساب باز کنید. سپس یک کیف پول ارز دیجیتال را به حساب خود متصل کنید تا رمزارزها را برای اهداف پرداخت ذخیره کنید. اگر وب سایت ان اف تی مورد نظر مشکوک به نظر می رسد، حتما یک کیف پول خالی را به آن متصل کنید.
استفاده از یک کیف پول رمزنگاری به شما این امکان را می دهد که تراکنش ها را بدون ذخیره اطلاعات حساب خود در پلتفرم تکمیل و امضا کنید. با این حال، تمام تراکنش ها در بلاکچین ثبت می شوند.
بسیاری از کیف پول های بلاکچین برای یک حساب NFT مناسب هستند، از جمله کیف پول های معروفی مانند متاماسک (Metamask)، کیف پول کوین بیس (Coinbase) و تراست ولت (Trust wallet). هر پلتفرم NFT کیف پول های مختلفی را پشتیبانی می نماید؛ بنابراین بهتر است هنگام انتخاب یک کیف پول سازگار، بخش های راهنمای وب سایت را آنالیز کنید.
واریز یک مبلغ معین به کیف پول ارز دیجیتال
پس از ایجاد کیف پول خود، باید آن را با توکن های کریپتویی که به وسیله پلتفرم انتخابی شما پشتیبانی می گردد، تامین مالی کنید. بازارهای مبتنی بر اتریوم معمولا از اتر (ETH) یا سایر توکن های ایجاد شده با استفاده از اتریوم به عنوان ارز اصلی پرداخت استفاده می نمایند؛ سایرین، مانند پلتفرم objekt، یک پلتفرم مبتنی بر شبکه Tezos، از توکن های پرداخت مبتنی بر بلاک چین که روی آن ساخته شده اند، استفاده می نمایند.
سپس، میزانی ارز دیجیتال همان شبکه را از یک صرافی ارز دیجیتال معتبر خارجی یا داخلی خریداری نموده و آن را به کیف پول خود منتقل کنید. شما در این بخش می توانید با استفاده از حساب بانکی، میزان معینی از ارز دیجیتال مورد نظر را بخرید تا هزینه ضرب کردن NFT یا کارمزد پلتفرم را تامین کنید. پس از خرید موفقیت آمیز ارز دیجیتال، آن را به آدرس کیف پولی که به حساب NFT شما متصل نموده اید منتقل کنید.
حواستان به این نکته باشد که هنگام انتقال ارز دیجیتال از صرافی به کیف پول نظیر متامسک یا تراست ولت، شبکه صحیح را انتخاب کنید. انتخاب شبکه نادرست می تواند باعث گم شدن دارایی های شما و غیرقابل بازیابی شدن آن ها گردد!
نحوه خرید NFT برای سرمایه گذاری
پس از تامین اعتبار کیف پول خود، شما می توانید NFTهایی را با موفقیت بخرید و هر گونه هزینه تراکنش را پرداخت کنید. بیشتر بازارهای NFT، ان اف تی ها را به دو صورت برای فروش فهرست می نمایند: قیمت ثابت (Fixed) و حراج (Auction). خرید یک NFT که با قیمت ثابت فهرست شده، بسیار آسان بوده و خیلی سریع و آنی معامله انجام می گردد، اما روش حراج یا مزایده می تواند روزها طول بکشد تا فرایند حراج بسته گردد و فروشنده تصمیم بگیرد دارایی دیجیتالی اش را به چه فردی بفروشد.
دو نوع حراج NFT وجود دارد: حراج زمان دار (Timed Auction)، که نوعی حراج انگلیسی به شمار می رود، و حراج کاهش قیمت (Decreasing-price Auction)، که به آن حراج هلندی نیز گفته می گردد. حراج زمان دار شامل ارائه یک پیشنهاد یا ارسال یک مزایده و منتظر ماندن برای تماشا این است که آیا فروشنده پیشنهاد شما را تایید می نماید و به شما می فروشد یا خیر. اگر می خواهید یک NFT خاص را بخرید، باید بالاتر از بالاترین پیشنهاد دهنده پیشنهاد دهید.
حراج هلندی اتوماتیکتر است و فروشنده قیمتی آغازین را معین می نماید که به اندازه معینی در فواصل زمانی منظم کاهش پیدا می نماید. به عنوان مثال، یک NFT می تواند به وسیله حراج هلندی با قیمت آغازین 10 اتریوم فهرست گردد و قرار است هر پنج دقیقه 0.01 اتریوم کاهش پیدا کند. هنگامی که یک خریدار در قیمت فعلی پیشنهاد می دهد، حراج بسته شده و NFT فروخته می گردد. اطمینان حاصل کنید که ارز دیجیتال کافی برای پوشش قیمت NFT و هزینه های گس دارید. عدم وجود اعتبار کافی منجر به شکست تراکنش ها خواهد شد و شانس شما برای خرید NFT مورد نظر را از شما می گیرد.
نحوه فروش NFT
دو روش اصلی برای فروش NFT وجود دارد. شما می توانید یک NFT تازه بسازید یا یکی را که قبلا خریداری نموده اید، بفروشید. ساخت NFT فرآیند توکنیزه کردن یک مورد دیجیتال در بلاک چین است. دو پروتکل که اغلب برای ساخت NFT استفاده می شوند، پروتکل های استاندارد ERC-721 و ERC-1155 هستند که هر یک در هر پلتفرم NFT گنجانده شده اند. ممکن است دیگر مواردی وجود داشته باشد که باید با آن ها آشنا شوید، بسته به پلتفرمی که انتخاب می کنید.
نحوه ضرب یا مینت کردن NFT
در ادامه به طور خلاصه و گام به گام نحوه ضرب کردن NFT را شرح می دهیم:
- شما در وهله اول به یک کامپیوتر و یک کیف پول ارز دیجیتال احتیاج دارید. کیف پول باید میزان معینی ارز دیجیتال پلتفرم ان اف تی داشته باشد.
- کالای دیجیتالی را که می خواهید در بلاک چین ضرب کنید را مطابق با دستور العمل های پلتفرم ایجاد کنید. این کالای دیجیتالی می تواند یک اثر هنری، موسیقی یا یک سند تصویری باشد.
- هر وب سایتی الزامات و استانداردهای خاص خود را برای بارگذاری های مختلف دارد. بنابراین، قبل از هر چیز سعی کنید قوانین و الزامات مورد نظر را مطالعه کنید.
- وارد بازار NFT وارد شوید و در پی آیکون Create یا Add new item باشید.
- نسخه با کیفیت بالای کالای دیجیتال خود را با نامی مجذوب کننده و توصیفی جالب بارگذاری کنید.
- تصمیم بگیرید که آیا NFT شما نسخه تک ادیشن (Single-Edition) خواهد بود یا بخشی از یک مجموعه (Collection). سپس روی آیکون ایجاد کلیک نموده و مراحل را تا ضرب شدن NFT خود دنبال کنید.
- قبل از زدن آخرین دکمه، اطمینان حاصل کنید که آنالیز نهایی را روی جزئیاتی که ارائه نموده اید انجام داده اید؛ چرا که پس از ضرب شدن ان اف تی برای هر تغییر در قیمت یا بارگذاری مجدد فایل باید هزینه کارمزد پرداخت کنید.
نحوه فروش مجدد یک NFT
بعضی از بازارهای NFT سازندگان خود را با اجازه دادن به آن ها برای تنظیم حق انتشار روی NFT هایشان پاداش می دهند. با استفاده از حق انتشار، یک نفر می تواند یک NFT خریداری نموده و آن را مجدد بفروشد. مالکیت به خریدار تازه منتقل می گردد، اما سازنده هر بار که مجددا فروخته گردد، کمیسیونی را دریافت می نماید. به این ترتیب، سازندگان NFT می توانند به دریافت پرداخت برای کار خود ادامه دهند.
برای فروش یک NFT، جایی را که در مجموعه تان قرار گرفته است پیدا کنید. سپس آن را باز نموده و روی دکمه Sell ضربه بزنید. شما به صفحه فهرستینگ راهنمایی خواهید شد، جایی که معین می کنید چگونه می خواهید NFT فهرست گردد و شرایط فروش را معین می کنید.
بسته به بازار NFT شما، ممکن است هنگام فهرست کردن یک NFT برای فروش، هزینه فهرستینگ از شما دریافت گردد. برای جلوگیری از تراکنش های ناموفق، باید اطمینان حاصل کنید که میزان کافی ارز دیجیتال برای پرداخت هزینه های مربوطه برای تکمیل فرآیند دارید.
نحوه سرمایه گذاری NFT؛ یک روند مجذوب کننده اما پر خطر!
در نهایت، سرمایه گذاری در NFT می تواند فرصتی هیجان انگیز برای کسب سود و ورود به دنیای نوآورانه دارایی های دیجیتال باشد، اما نباید فراموش کرد که این مسیر با ریسک های جدی همراه است. نوسانات شدید بازار، پروژه های بی پشتوانه و هیجانات زودگذر می توانند سرمایه گذاران ناآگاه را به راحتی متضرر نمایند. بنابراین، پیش از هر اقدامی، دانش خود را افزایش دهید، پروژه ها را با دقت آنالیز نموده و همواره بخشی از سرمایه ای را وارد این بازار کنید که توانایی از دست دادن آن را دارید. آینده در دستان کسانی است که هم شجاعت ورود دارند و هم هوشمندی برای تحلیل!
منبع: Investopedia
منبع: دیجیکالا مگ